Blogírás -nem csak marketing szemmel


A blogírás és ami mögötte van

Nem tudom, hogy figyeled-e a Facebook hírfolyamot, de én egyre több ilyen-olyan blogot látok. Valamelyik vicces és humoros célzattal jött létre, valamelyik a hiteltartozásokról és az abból való kilábalásban összegzi a legfontosabb dolgokat, és bizony nagyon sok pedig valamilyen marketing tevékenységgel függ össze. Noha mind más más célzattal jött létre, egy valami közös bennük…

…az, hogy mind mögött emberek állnak, akik vagy ilyen vagy olyan okból elkezdték használni a saját médiahangszórójukként a blog.hu , blogspot.com vagy a wordpress CMS rendszeren működő oldalaikat. Te is most éppen egy ilyen blogot olvasol.

De ássunk egy kicsit a blogírás mélyére vajon miért olyan felkapott dolog mostanság blogolni?

Blogírás – divat vagy egy gigantikus világrobbanás?

Blogírás

Kép: www.thesaleslion.com

Az ember alapvető szükséglete, hogy közösségben éljen. Talán a sok dolog mellett ez is kiemelte a homo sapiens-t a tisztán állati sorból és létrehozva a ma élő ember. ( jajj, de szépen fogalmaztam 🙂 )

De ahogy a világ egyre összetettebb lett, illetve azzá tettük, az emberek arra kezdtek el vágyni, hogy megmutathassák saját magukat is és elmondhassák, hogy ők mások, mint a sok szürke emberke a világban.

Ezen gondolom nem is lehet csodálkozni főleg, ha ebben a rohanó világban te is egy kicsit szétnézel. Konzerv műsorok, konzerv életek, sablon sablon hátán. Kell a változatosság! és a változatosság pedig egy másik ember és annak élete, gondolatai, szemléletmódja.

Régen különböző társasági körök, csoportok alakultak egy-egy téma köré csoportosulva, manapság facebook csoportok és egyéni blogok azok, melyek átveszik ezen szerepeket. A világ annyira nem változott, mint gondolnánk csak a csatornák és az emberi kommunikáció változott meg egy kicsit.

A blog tekinthető akár személyes internetes naplónak is – én speciel próbálkoztam így blogot írni, nagyon érdekes élmény volt – ami legtöbbször az író érzésvilágát és gondolatait adja át,tömegeknek az internet világában. Rettentő élvezetes dolog szinte majdnem, hogy egy saját pszichiátert kap az ember egy blog képében, ahol nincs kioktatás, vagy negatív gondolatok, hanem csak te vagy és az írás. Felszabadító érzés a blogírás, és mind emellett rengeteg eszközt ad az ember kezébe, ha saját vállalkozását akarja minőségi módon “hirdetni” az online világban.

Mint minden más az blogírás is úgy kezdődött, hogy nem nagyon vették komolyan. Túl magamutogatónak és kitárulkozónak vélték. De pont ez volt és mai napig is ez benne az érdekes. Nem hétköznapi, hanem valahogy valami megfoghatatlanul izgalmas dolog van benne (És most itt lövöm le a poént,  ez különlegesség maga az ember.)

Ahány ember, annyi gondolat érzelem, megélt élmény ez mind mind olvashatóvá válik egy blogban.

A világ változik és változik a blogolás megítélése is

2014-ben élünk és bizony ebben a digitálisan átszőtt világban, nem csak kellemetlen tapasztalatai lehetnek az embereknek az online világgal kapcsolatban. Én azt hiszem, hogy ezen negatív tapasztalatok többségében megelőzhetőek, ha megtanuljuk hatékonyan alkalmazni az internet adta eszközöket. De itt korántsem arról van szó,  hogy most felteszek egy tűzfalat a gépemre, hanem arra, hogy olyan lehetőségeket használhatok, ami társadalmi vagy szociális helyzet miatt egyszerűen nem volt adott.

1990 előtt a szólásszabadság nem ismert fogalom volt, ma nem, hogy szólásszabadság van, hanem egyenesen ordibálnak az emberek bele a nagy világba és sokan a kis személyes szférájukon – egy blogon – teszik mindezt.

A gasztroblogok nagyon olvasottak, nincs is erre jobb példa Mautner Zsófiánál. Hat nyelvet beszél ott hagyta a diplomata pályafutását és elkezdett azzal foglalkozni amit tényleg szeret: a főzéssel. Tevékeny könyvíró és műsorvezető az RTL Klubbon. És imádja azt amit csinál.

Divat. Nos igen ez is egy nagyon szuper téma, nem is kell mondanom, hogy nőcis, de én is szívesen olvasgatom, nézegetem Kovács Fanni blogját, márcsak azért is, mert személyesen ismerem és nagyon szuper bejegyzései vannak. Ruha, smink, divat és minden ami csajos téma.

 

Rengeteg tematikus blog,  de csak úgy mazsolázgatás gyanánt – a teljesség igénye nélkül persze:

Üzleti blog annak aki üzleti tippeket keres a neten

Informatikai nosztalgiázás

Határon innen és túl érdekességek

A képregény imádóknak

és még lehetne sorolni tömérdek blogot és személyes oldalt ami nem ragaszkodik a “blogolás” mondjuk úgy kötött formáihoz.

Maga a blogírás nem feltétlenül írásos formában valósul meg, hanem lehet akár videó is – videóblog vagy vlog – külön kedvencem ebben a formavilágban a Dumaragu.

Ahogy látod a blogolás szerencsére, ma már egy teljesen elfogadott publicista műfaj, ami nem egyedül az újságíróké. Sőt leginkább nem az övék.

 

Blogírás, mint üzlet

A blogírás új eszköz a pénzkeresetre
A blogírás új eszköz a pénzkeresetre

Kép: marketingfacts.nl

Mint azt már sejted nem csak magáncélra lehet használni egy blogfelületet. Rengeteg olyan oldal is felépült, ami kimondottan marketing tevékenységet folytat, szóval valamit – legyen az termék, szolgáltatás vagy akár maga az ember – értékesíteni szeretne. A blogírás világának megvannak a maga szabályai marketing szemszögből – és most hazaszólok, mert szerintem ezt ma Magyarországon az Empower Network-ön kívül senki nem oktatja  – hiszen nem lehet olyan dolgokat csinálni és alkalmazni, amit normál marketing eszközként bárhol máshol alkalmazna az ember ugye.

Hogyan adj el bármit az interneten? – ez az egyik olyan kérdés amit hálózatépítők és vállalkozások, ilyen vagy olyan formában, de feltesznek maguknak, hiszen a világ az online megoldások felé tolódik és ebből egy mai magyar hálózatépítőnek és vállalkozónak tevékenyen részt kell vennie.

Ok, de miért jó egy blog, üzleti szempontból? Miért kellene bárkinek is a blogírással foglalkoznia, ha elakar adni valamit?

Gyakran előfordul a blogolok világában, hogy egy adott témával kapcsolatban – legyen az mondjuk divat – hatalmas olvasótábor alakul ki az adott blog körül. Tudják ezt a nagy cégek is és meg is keresik a témába illő bloggereket, akikkel megbeszélik, hogy az ő termékükről, szolgáltatásukról kipróbálás után írjanak véleményt az oldalukon. A bloggernek is nagyon hasznos, hiszen az olvasótábora témába vágóan – ha tényleg hasznos a blog az olvasóknak – nagyon sok újdonsággal találkozhat, másrészt anyagilag is megérheti, hiszen a cégek bizony néha még fizetnek is egy külsős véleményéért.

A cég kapott egy szupercélzott reklámot, szinte majdnem ingyen és rengeteg emberhez eljutott azzal, hogy az blogger médiacsatornáját vette kölcsön. Ez egy tipikusan mind a két félnek hasznos üzlet. A divatszakmában különösen kirajzolódik, hiszen rengeteg szponzor keresheti meg a jobbnál jobb tehetségeket. A hirdetőkről meg nem is beszélve.

 

Blogírás hálózatépítői,vállalkozói szemszögből.

A felhasználók a világhálón zabálják az információkat, főleg azokat amiből segítséget és tanácsot meríthetnek, ebből adódik a nevük is “felhasználó”. Ez egy új világ egy vállalkozás –  egy hálózatépítő – életében is.

Már nem válik be az a módszer, hogy “az enyém a legjobb, amit csak vehetsz” itt bizony kifinomultabb módszerekhez kell nyúlni. És itt jön a képbe a tartalommarketing és a vonzásmarketing, mint hatékony koncepció.

Az online világban semmit sem fog elérni az, aki csak szimplán tologatja az üzletét a blogján, hiszen nem fogják olvasni.

A blogírás nem terjedhet ki arra, hogy mindenkinek beajánljuk az üzletünket vagy portékánkat. Hasznos és alkalmazható dolgokkal kell előrukkolni és azzal kel segíteni az embereket. Előbb adj, hogy azután kaphass.

Ebben segít a tartalommarketing cikkem is, ha nem tudod hirtelen hol indulj el a nagy sürgés forgás közepette. 🙂

 

A hosszú távú, hatékonyabb működés érdekében a magyar vállalatoknak tanácsos egy saját, a Facebook-tól független, aktív közösséget, például egy céges blogot létrehozniuk.

Gombos Zsolt, Oma.hu

 

Hidegpiac és célközönség. Ezek azok a kulcsszavak amire fókuszálnod kell. Nem kell hívogatni – ha nem akarsz –  hanem téged fognak megtalálni, megszűnik az állandó kifogáskezelés, hiszen az értékesítési csatorna össze van kapcsolva a blogoddal és ezzel olyan embereket érhetsz el akiket azelőtt soha. A hidegpiac nagyszerű lehetőség, hiszen nincsenek fenntartások és kötetlenebb tudsz te is lenni. Az emberek jönnek és kérdeznek, te pedig segítesz nekik a döntéshozatalban. Akit nem érdekel amit tudsz adni az bele sem kerül a látómeződbe, hiszen nem olvas vagy nem kérdez. Csak azokkal kell kommunikálnod akik már eleve érdeklődnek az irányt, amivel te foglalkozol.

A blogolás hatalmas szabadságot ad egy hálózatépítőnek és egy hétköznapi vállalkozónak. Nincs az a brutális stressz és gladiátorharc, amit a hétköznapokban majdhogy nem teljesen természetesnek vettünk, régebben.

Bizalom
A blogírás megteremti a bizalmat

Kép: mainstreetmix.com

A blogírás nagyon sok egyéb hasznot is “termel”:

Ha tényleg segítő szándék vezérel és hasznos, amit blogírás címén csinálsz, akkor egy szuper márkaépítés veszi kezdetét. Szakértő leszel a saját területeden és az embereket csak úgy vonzani fogd magad köré, pusztán csak azzal, hogy segítesz számukra megoldani olyan problémákat, amiken nem tudtak átlendülni saját maguk. Adj lehetőséget az embereknek hogy tarthassák veled a kapcsolatot, hiszen érték amit adsz nekik, miért ne olvasnák és figyelnének téged nap mint nap? A hírlevél rendszer kiépítése nagyszerű lehetőség erre.

Ez megteremti a kapcsolatot az azon emberek és közted, akiket addig soha nem is ismertél vagy ha ismertél is, valamiképp nem találtad meg a velük a közös hangot. A bizalomépítés nagyon erős alapját kell, hogy képezze a munkának, hiszen a látogatónak, olvasónak csak egyetlen kattintás és már ott sincs az oldaladon.

Ha valóban szeretnél sikereket az internet világában, akkor a blog lesz az egyik legerősebb csatornád, amivel elérhetetlennek tűnő személyeket is el tudsz majd érni. Ehhez viszont el kell mélyedned az online marketing rejtelmeiben.

Mint ahogyan egy focimeccsen is, úgy az internet világában is vannak szabályok. A szabálykönyv pedig az online marketing nevet viseli.

Van ebben minden:

  • keresőoptimalizálás (én ezt javaslom, mert sok legyet ütsz vele egy csapásra és mert ezt tanítom  is),
  • célzott forgalom generálás (hogyan irányíts a figyelmet és az olvasókat a blogodra),
  • értékesítési csatorna kiépítés (hogyan adj az érdeklődőknek több információt úgy, hogy közben ne kelljen azon aggódnod hogy nagyon nyomulsz)
  • email marketing és még sok-sok olyan dolog, amivel hatékony tudsz lenne a blogoddal és bizony pénzt is tudsz keresni, hiszen ezek az alapelvek mindenre használhatóak. Legyen szó szappanról, vagy táplálékkiegészítőről vagy a te saját termékeidről.

 

Végezetül egy friss cikk:

A hiradó.hu készített egy cikket,melyben  Gombos Zsolt, aki nagyon jó OM szakember, az Online Marketing Akadémia alapítója fejti ki, miért érdemes egy blog indítása cégek számára.

Na már most, ha nagy cégeknek  javasolják, akkor bizony a hétköznapi emberek is eltudják kezdeni, egy magadfajta vállalkozó szellem pedig biztosan 🙂

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is a lenti ikonokra kattintva, és persze írd meg mi a véleményed, mert kíváncsi vagyok rá.

 

 

Have any Question or Comment?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. Részletek...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás