Értékesítési tölcsér – Hogyan hozz létre automata értékesítési rendszert


Online hálózatépítés - Sales funnel
Értékesítési tölcsér, amely több vevőt hoz neked

 

Ugye azt jól megszoktuk, hogy a natúr marketing megoldásokkal, alapvetően levadászgatjuk a vásárlókat furfangosabbnál, furfangosabb módszerekkel, eszközökkel. Lehet itt gondolni a ténylegesen jól működő offline módszerekre, amelyek hatékonyak voltak régebben, de az online és persze a hétköznapi világ közbe szólt. Az emberek élete, gondolkodása, cselekedetei gyorsabbá váltak és bizony nem nagyon érnek rá arra, hogy megnézegessenek vagy ne adjisten elmélázzanak azon, hogy egy adott dolog nekik tényleg hasznos, vagy csak a siker és az elégedettség érzésével kecsegtet. Ha online hálózatépítésről vagy vállalkozás fejlesztésről van szó, akkor az egyik legfontosabb szó amit meg kell jegyeznünk az az automatizálás.

 

Az internet adta lehetőségek olyan mennyiségű információval látják el az érdeklődőket, hogy az az első pillanatra túl soknak tűnhet. Ez tény és ezzel nem is tudunk mit kezdeni. Viszont a legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy minden elefánt megehető, csak apróbb részekre kell vagdosni. 🙂 Egy kezdő online sikereket akaró ember nagy léptékben akar haladni és ide nekem az oroszlánt is elve mentén halad.  Ekkor szoktam javasolni, hogy bár nagyszerű a lendület és a hév, a legfontosabb a tisztánlátás és a hideg fej. Az első lépések, amiket az üzleti partnereimnek szoktam javasolni és mi ezt meg is csináljuk az kezdésként az egy értékesítési tölcsér létrehozása.

Hogyan kellene elképzelnem ezt az értékesítési tölcsért?

Ha vizuális alkat vagy és ebben ez a nagyszerű, hogy nagyon jól érzékelteti egy eladási folyamat létrejöttét, ha a sales funnel-re – ahogy az angolban megtalálod – úgy nézel, mint egy tényleges tölcsérre. Az alap – és tényleg csak az alap koncepció – tölcsér felépítése a célt tekintve mindig az eladásra fókuszál. Felül “beesnek” az érdeklődők, olvasók, nézők és szépen folyamatosan a tölcsér alsóbb részen lecsúszva végül eladás, értékesítés megy végbe. A mókás és legjobb dolog ebben az, hogy te, mint aki létrehozza az eladási tölcsért, minden egyes résznél befolyásod van a dolgok alakulására. Tudod ki az aki ténylegesen érdeklődik, fel tudod mérni ki az aki pénzt is hajlandó áldozni bizonyos lépésekre, és kiszitálható az aki “csak benézett hozzád”, de nem nagyon akar tőled semmit sem.

Mi kell egy alap értékesítési tölcsérhez?

A értékesítési folyamat első lépése, hogy ha valaki bekukkant hozzád és valami jó dolgot talált, akkor ne csak úgy elillanjon a messzi távolba, hanem ha érdeklődik az iránt amit te tudsz neki adni, akkor adjon meg magáról valami olyan elérhetőséget amin keresztül tudod tájékoztatni, mondjuk az üzleted nagyszerűségéről a legjobb termékektől, akciókról, hálózatépítőknél internetes webprezentációkra is hívhatod  (utánkövetési eszközként tudod alkalmazni és névlistabővítésre az egyik leghatékonyabb módszer!!!). Ilyen például az email cím és a névmegadás, de valamikor elég csak az email cím is. Hopp innentől elindul az, hogy valaki az értékesítési tölcséredbe belekerül. Ha van valamilyen kapcsolatod a leendő ügyféllel (emailcím,név) akkor azzal egy kis hidat hoztál létre közte és közted. Ahhoz, hogy feliratkozzanak hozzád három nagyon fontos eszközre lesz szükséged.

 1. Elkapó oldal vagy szakzsargonban capture page oldalra/oldalakra és az ehhez tartozó sales page-re (olyan oldal ami mondjuk eladásra szólít fel vagy segít a vásárlásban plusz előnyöket felsorakoztatva)
 2. Egy hírlevél küldő rendszerre
 3. A hírlevelekhez kapcsolt autoresponderre

Sok szakzsargont fogok használni szóval ne lepődj meg rajta, ha angol kifejezéseket is használok majd de vannak kifejezések amik bizony elég kacifántosan festenek és magyarban nem is állnak jól. Szóval az elkapó oldal vagy capture page. Ennek az oldalnak az a feladata, hogy begyűjtse az érdeklődők elérhetőségi adatait. Név és emailcím vagy más fontos információ amire esetleg te kíváncsi lehetsz és nem bonyolítja túl a feliratkozást.

Sok értékesítési tölcsér felső részén ez helyezkedik el, indulásként. Itt már rengeteget tudsz lépni az ügyben – ingyenes információkkal -, hogy az egyén feliratkozzon a listádra/listáidra. Nagyszerű szoftverek és cégek vannak, amik az ilyen eszközök kiépítésével és hatékonyságnövelő fejlesztésével foglalkozik. Magyar viszonylatban nem találtam hatékony eszközt, ha te esetleg találsz akkor jelezd nekem is, lehet jó dolgokat lehet belőle kihozni.

Amerikai és persze globális piacon nagyon jó cégek vannak, amelyek természetesen nem csak az elkapó és feliratkozó oldalak létrehozásával foglalkoznak, hanem bőven túlnyúlva ezen komplex és átfogó értékesítési csatornákat képesek ajánlani a vásárlóknak és előfizetőknek. Nagy előnyük, hogy ténylegesen hatékony, eszközöket tudnak ajánlani.

Hátrány lehet, hogy bizony magyar piacon általában az ÁBC ékezetes karaktereink miatt néha ügyeskedni kell, ha egyediségre és szép küllemre törekszünk. Nem elhanyagolható ezen a részen a hirdetés szövegírási képesség megléte, és egy csipetnyi webdesign szakértelem, persze nem szakmai mélységekbe menően, ha valaki nem akar. Egy két globális paci szereplő a teljesség igénye nélkül persze:

logo111 LeadPagesLogo   Ezek a rendszerek természetesen magyar piacon is használhatóak és használják is elég hatékonyan, a tartalom létrehozása ezen rendszerekben nagyon egyszerű és konverziónövelő. A támogató rendszer nagyon hatékony és sok rendszer videó alapú támogatási is csatol a rendszer használatához, de ha ez nem lenne elég, akkor a Youtube-on találsz sok segítséget.

Ezek az eszközök rendszer szemléletben működnek, tehát nagyon sok mindent össze is tudsz kapcsolni más eszközökkel, például a második lépésben említett hírlevélküldő rendszerrel is ilyen például a magyarországi Listamester vagy a MailMester, ami már bőven túllépte az alap hírlevélküldő rendszer fogalmát, vagy a Webgalamb rendszere. Amerikai viszonylatban – lehet hallottál már róluk – ilyen az Aweber, iContact, GetResponse, MailChimp és persze lehet ne még őket sorolni.

Ezeknek a rendszereknek elsődlegesen a feliratkozóknak küldött email-ek küldése a feladata, kiegészítve rengeteg féle eszközzel, például a feliratkozó panelek létrehozásával (opt-in form) ezeket láthatod az capture page oldalakba beágyazva a név és email cím mezőket látva. Nem kell annyira megijedni tőlük, mert mint mondottam sok segítséget kapsz akár videó alapon is, és persze felhasználó barát módon vannak kialakítva.

Ez nagymértékben leveszi a válladról az értékesítési tölcsér tökéletesítését. Ezen cégek legfontosabb eszköze mégsem az, hogy simán leveleket küldhetsz ki. Azt megtudnád tenni Gmail fiókból is. Az igazán érdekes és nagyon fontos eszköz, ami egy vállalkozónak egy hálózatépítőnek elengedhetetlen, ha online is építeni szeretné az üzletét, az a harmadik titkos összetevő, az értékesítési tölcsér egyik legfontosabb eleme: Az autoresponder. Enélkül az apró online eszköz nélkül tulajdonképpen odaragasztod a fenekedet székhez és teljes kínlódás lesz az email marketing tevékenységed.

Az autoresponder felelős azért, hogy feliratkozóidnak AUTOMATIKUS és BEÁLLÍTOTT MÓDON kerüljenek kiküldésre a teáltalad megírt hírlevelek. Szóval amikor te mondjuk nyaralsz vagy a családdal foglalkozol, a háttérben működő rendszer elintézi a dolgát és akkor is letájékoztatja az érdeklődőket, amikor te nem  vagy a gépközelben esetleg alszol. Mert néha azt is kell 🙂 Ez az apró kiegészítés minden email marketing szoftverben megtalálható, hiszen pontosan tudják, hogy ez igencsak fontos része egy marketinget valamire adó egyén számára.

Az email küldő, menedzselő rendszerek mind fizetősek. Valahol ennyi valahol annyi. Erre majd kitérek egy külön bejegyzésben.   Természetesen ezen 3 részegység alapeszköz egy hatékony értékesítési tölcsér létrehozásához. Lehet akár ezen eszközökön belül is sokfelé mozogni, mondjuk a közösségi eszközökben is sok fejlesztés is van már (pl. közvetlen Facebook megosztás) A legfontosabb, hogy az email marketing tevékenységed, az üzleted online építésében előkelő helyet fog majd elfoglalni. És persze az értékesítési tölcséred mélyebb és hatékonyabb eszközrendszerének magját fogja alkotni.

Sok üzletnél látom azt, hogy tulajdonképpen a sales page-üket használják arra is, hogy feliratkozókat és érdeklődőket gyűjtsenek. Ez egy hibás lépéssor. Teljesen egyszerűen azért, mert ha a sales page-en (eladási oldalon) megpróbálnak minden, ÁLTALUK vélt vagy valós előnyt bemutatni az érdeklődőknek, akkor az rengeteg információval jár együtt. Az érdeklődő arra döntésre juthat, hogy az információ dömping túl sok számára és inkább elkattint vagy elhagyja az oldalt.

És ezt éppen nem akarjuk. Ellenben, ha már előzőleg megadta ez elérhetőségét egy elkapó oldalon és az azután következő sales page túl sok információval elkattintásra sarkallta, semmi baj hiszen a hírlevélrendszer és a beállított autoresponder nyomon tudja követni és megfelelő információval tudja ellátni a megfelelő időpontban és megfelelő mennyiségben. Látod, minden lépéssorra hatással vagy és aktívan közbe tudsz avatkozni, ha valamelyik nem olyan hatékonysággal dolgozik, amilyennel te elvárod.

Értékesítési tölcsér – rendszerszemélet

Értékesítési tölcsér
Értékesítési tölcsér – automata eladási rendszer

Nagyon fontos azt megérteni, hogy egy vagy több értékesítési tölcsér soha nem csak magában kell, hogy álljon hanem több forrásból kell hogy gyűjtse az érdeklődőket. A közösségi médiaeszközök nagyon hatékonyak erre. Egy üzleti blog megléte kiváltképp elengedhetetlen hiszen már az első lépéssor előtt valamit adnod kell az érdeklődőnek, hogy a feliratkozás mellett döntsön. Én jelen esetben fizetős rendszert javasolnék Empower Network vagy WordPress platformon.

Ez a két- általam ismert – legjobb eszköz arra, hogy rendszereket kapcsolj össze. Az Empower Network az ehhez szükséges és elengedhetetlen online marketing tudásanyagot is megadja és ha elkötelezett vagy az üzleted internetes fejlesztésében és promotálásában, akkor a tudás elengedhetetlen hozzá. Kulcsrakész információk és tudásanyagok már készen vannak, szóval csak használni kell őket. Az ingyenes blogkeretek nem tanítanak meg rá, hogyan is adj el online kereteken belül, hiszen nem erre lettek tervezve. Értékesítési eszköznek nem lehet őket hatékonyan használni.

Egy Facebook üzleti oldal létrehozás a legnagyobb 4,8 milliós magyar piacon szintén kötelező kellék, már csak azért is, mert célzott forgalmat iránytani az üzletedhez a közösségi médiaeszközök által lehetséges csak szuper módon.

Az “értékesítési tölcséred” nagyon sok részét, sőt szinte az egészet képes vagy összekapcsolni különféle eszközökkel, ilyen például a Facebook, Youtube, Pinterest vagy a Google maga. Ha te téged nem feszélyez a telefon felemelése és beszélgetni az ügyfelekkel, ezek az offline módszerek tökéletesen használhatóak az online folyamatok kiegészítésére. Az értékesítési folyamatba és persze magába az értékesítési tölcsér egyes részeibe is nagyszerűen passzol.

Az értékesítési tölcsér és annak egyes elemei nagyon jó eszköz, hogy megerősítsd az olvasóidban/látogatóidban/vásárlóidban a hozzád fűzött bizalmat. Ez pedig mindenképpen egy felbecsülhetetlen érték, amit ha jól használsz, akkor egy kiterjedsz márkaneved lesz, ami egybefonódik a hitelesség, szakmai tapasztaltság és minőség szavakkal. Több legyet ütsz egycsapásra 🙂

értékesítési tölcsér social media
A közösségi média és az értékesítési tölcsér összekapcsolása

Értékesítési tölcsér- profi módszerek

Noha sok mindent írtam le a fenti részekben a dolog korántsem ilyen egyszerű. Ez a bejegyzés egy nagyon alap koncepciót próbált felvázolni aminek az alapja, hogy ha valaki feliratkozik hozzád, akkor olvashatja a hírleveleidet és utána vásárlód lehet. Ez így nagyon egyszerű és persze emögött is jókora munkaidő van felálljon egy ilyen rendszer. Az üzlettársaim és a magyarországi Empower Network Sikerkifőzde tagok minden szükséges információt megkapnak egy ilyen rendszer felépítéshez és ha szeretné fel is építjük helyette.  A globális piacon is természetesen rengeteg módszer van egy profi sales funnel felépítésre, használva nagyon sok marketing módszert és eszközrendszert. Természetesen mindre nincs mód kitérni, de egy két érdekes és mindenképpen szuper módon felépített és működtetett rendszert bemutatok, persze csak vázlatosan.

 1. Tartalommarketing módszeren alapuló értékesítési tölcsérek

Ezzel a professzionális eszközrendszerrel felszerelkezve nagy nagy hangsúlyt kap az oktatás, bizalomépítés és természetesen márkaépítés. Az értékesítési tölcsér minden szintjén minőségi tartalmak garantálják azt, hogy az ember aki belekerült a tölcsérbe elégedett legyen és soha ne legyen hiányérzete egy probléma megoldása kapcsán. Noha a folyamat –  mint minden minőségi dolog az online világban –  nem gyors pénzkeresetre van kihegyezve, a megtérülés nagyon jó számokat mutat.

 1. Funded proposal rendszereken alapuló sales funnel

Ebben a koncepcióban egy beugró termék az, amivel indít a rendszer. A legfontosabb, hogy alacsony árú termék (legtöbbször infótermék) legyen és alkalmazható “hogyan csináld” “tippek” típusú termék legyen, aminek alapvetően az bizalomépítés a lényege. Végtelenül professzionális, hiszen a látszat ellenére egy nagyon jól felépített és egymást nagyon jól segítő lépéssorozatról van szó, ami egyrészt leválogató, másrészt bizalom és márkaépítő jellemzőket tartalmaz. A tölcsér belseje felé haladva az elégedett vásárló upsell technikákkal találkozik, amely felajánlja a soron következő újabb terméket, ezt természetesen már magasabb áron. Rendkívül fontos, hogy a minőség elengedhetetlen ennél a rendszernél tehát ha ilyen rendszerrel találkozol tudd, hogy az esetek 90% a fizetett termékért igen magas minőségi szolgáltatást, eszközrendszert, tudásanyagot kapsz. Ez a koncepció tulajdonképpen a megalapozott bizalmon alapszik. Ha valami hasznosat adtál, akkor venni fognak tőled később is.     Összefoglalva:

 1. Az értékesítési tölcsér neked dolgozik, ha hatékonyan összeállítod
 2. Automatikusan hozza jelölteket és generálja a forgalmat, ha fejleszted és értékes tartalommal töltöd meg
 3. Visszautasításokat, NEM-eket és kifogásokat minimális szinten kapsz 100-ból, ha 1-szer. Tapasztalat
 4. Nincs felesleges stressz és idegesség az üzletépítés kapcsán
 5. Minden egyes területről visszajelzést kapsz, hogy milyen szinten működik és közbetudsz avatkozni ha szükséges.
 6. A hatékony online marketing eszközrendszerek alapfelszerelése az értékesítési tölcsér.

Természetesen rengeteg fajta módszer és eszköz áll mindenkinek a rendelkezésére bárki bármelyiket választhatja, sőt akár még össze is lehet őket kötni és egymás hatékonyságát növelni.

 


Építsd fel az értékesítési csatornád erős alapokkal!

Tanuld meg az online eladás minde apró részletét Iratkozz fel és ne maradj le semmiről sem! 

Utálom a spam-et, ezért nem is küldök!


 

Ha tetszett ez a bejegyzés írj meg a véleményed és a lenti gombok bármelyikére kattint meg is oszthatod a kedvenc közösségi oldaladon!

Have any Question or Comment?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. Részletek...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás