Keresőoptimalizálás – ha nagy üzletet akarsz felépíteni


A keresőoptimalizálás mikéntje és hogyan-ja

Aki egy kicsit is belemélyed az online marketingbe, illetve abba, hogy hogyan kell célzott forgalmat generálni az egyrészt megismerkedik a tartalommarketing eszközeivel, illetve az ahhoz kapcsolható keresőoptimalizálás vagy angolul SEO (Search Engine Optimazation). Ez egy nagyon érdekes – és mindenképpen olyan –  terület, amivel egy kezdőnek kell foglalkoznia.  Mondom ezt azért, a saját tapasztalatom és amerikai online marketerek is azt javasolják, hogy a keresőoptimalizálás olyan funkciókat fejleszt benned, amik az online jelenléted tekintve több szempontból is meghatározóak. Ilyen például a minőségi cikkírás, tipográfiai alapismeretek, szemantikai tudás, esztétikai érzék, és talán a legfontosabbak  a kitartás, kutatási képesség fejlesztés, szakmai anyagok ismerete, helyes eszközhasználat.

Keresőoptimalizálás – az egyik legfontosabb ingyenes eszköz a kezedben

Alaplépésekben a keresőoptimalizálás tényleg ingyenes eszköz, folyamatot ad a kezedbe, ahhoz, hogy tartalmakkal célzott forgalmat irányíts az oldaladhoz vagy tartalmadhoz. Maga a téma is elég átfogó és nem is gondolom, hogy ebben a cikkben szuper mélységekbe tudnánk belemélyedni, hiszen ez nem egy kapcsoló amit, ha felkapcsolsz akkor ott vagy a TOP keresési találatok első helyén. Sokkal inkább egy összetett folyamat, amitől nem kell megijedni,ha lépésről lépésre megtanulod a helyes használatát. Itt is érvényes az, hogy meg lehet enni az elefántot, ha apróbb darabokra vágjuk fel.

Mint említettem rengeteg mindent nyersz majd azzal, ha legalább alapszinten ismered a SEO elveket és módszereket, de a legfontosabb megjegyezni, hogy lehet akár rosszabb minőségű cikkel is a találatok első helyeinek élére kerülni még akár keresett kulcsszóval is. Nagyon fontos tehát, hogy a legfontosabb a felhasználói élmény magasan tartása. Nem a keresőknek, hanem az olvasóknak írjunk tartalmak, amelyet megosztanak és szívesen hozzáfűzik a véleményüket és gondolataikat és bátran kérdeznek.

Ha a fókuszt a minőségi tartalom létrehozásán tartjuk és persze alkalmazzuk a megfelelő keresőoptimalizálási elveket, akkor nemcsak, hogy ugrásszerűen megemelkedik a forgalom az oldalunkon, hanem ezzel az értékesítési tölcsérünk működését is felturbózhatjuk. Az online világ elsődleges kulcsszava a MINŐSÉG. A vállalkozásoknak és a hálózatépítőknek másképp kell az internetes tevékenységükhöz hozzáállni, hiszen az értéktelen írásokat és cikkeket az emberek nem fogják megosztani és bizony a keresési találatokban sem lesznek nagymértékben jelen.

Aki viszont a minőségre törekszik és értéket ad az olvasóknak, hasznos tanácsokkal, segítséggel látja el a látogatókat, nemcsak, hogy forgalmat generál, hanem visszatérő olvasótábort is létrehoz amiből a későbbiekben eladás és értékesítés is végbe mehet, hiszen a kialakult bizalomra lehet építeni.

Keresőoptimalizálás – a háttér

Google keresőrobotok
A keresőoptimalizálás robotmunka?

Kép: extractable.com

Ahogy te most látod az ezen oldalon közzétett tartalmakat, azt bizony nem úgy látja a Google és a többi keresőmotor. Bizony, hiszen nem csak a Google van a világon, hanem például ott van a Yahoo vagy a Bing is.

Ő tulajdonképpen számítógépre kialakított kép alapján – HTML kódrendszer – vizsgálja meg az oldalad. Bizonyos időközönként vissza-vissza tér az oldaladra és egy indexelési folyamatot csinál, aminek során bizonyos feltételek szerint megvizsgálja az oldaladon található tartalmakat és ha jól be van állítva bizonyos helyen, – On Page kritériumok – akkor egy adott kulcsszóra be tesz a keresési listába. Rengeteg módon vizsgálja át az oldaladat egy adott kereső bot (a keresőmotor által használt kutakodó pókocska).

Persze tökéletes munkát nem tudunk végezni, hiszen a Google és a többi kereső motor is nagy nagy titokban tartja az a fajta algoritmust (megint csak egy számítógépes szakzsargon, matematikai képletek, amivel a kereső motorok értékelik és számolják egy oldal minőségi helyezését) olyannyira, hogy le is van védve és titkos információnak minősül. A SEO  munka ebből kifolyólag bizonyos szinten megfigyelésekből és levont következtetésekből áll – tehát mivel folyamatosan változó – ezért újra és újra megújuló módszerről és folyamatról beszélünk.

Mindig lehet valamit tanulni és állandó fejlődést biztosít.
Szerencsére legtöbbször a keresőóriás segít abban, hogy ad néha instrukciókat hogy merre kell haladni, ha valaki a keresőoptimalizálásban szeretne tevékenykedni és ezek nagyon hasznosak a kezdeti lépéseknél. Piaci részesedését tekintve a legelterjedtebb a Google keresőmotor és legtöbb SEO tanulmány és leírás az ő igényeiknek próbál meg eleget tenni. A nagyfiúk így játszanak 🙂 Nagy igazság, hogy “A Google az embereket követi!” magyarán szólva olyan találatokat szeretne a keresési rendszere első helyein elhelyezni, ami ténylegesen az emberek problémáira adja meg a választ, nem pedig trükkökkel kijátszva bekerülni a fontosabb helyek valamelyikére.

Éppen ezért, a Google algoritmusai folyamatosan változnak – naponta finomít rajta a cég – azért, hogy kiszűrjék a helytelen és fekete kalapos módszereket, amivel az emberek megpróbálnak helyzeti előnyhöz jutni. Itt is nagy verseny megy azért, hogy a könnyebb utakat megtalálva előnyhöz juthassunk. Ilyen az ember 🙂 De tudja ezt a Google is és nem is hagyja annyiban. A keresőoptimalizálási kritériumokon egyre jobban szigorít és próbálja minél inkább szűkíteni a mozgásteret. Persze csak annak rossz ez, aki nem dolgozik és kerülőmódszereket alkalmaz vagy alkalmazna a sikerek eléréséhez.

Nem letagadható és kár is lenne titkolni, hogy bizony a Google is egy cég. Egy elég nagy cég, ami mögött befektetők és vállalkozók állnak akik a befektetett tőkéért profitot akarnak látni.

Hogyan kezdjük el?

Keresőoptimalizálás és blogolás
A SEO tevékenység legjobb alapja egy saját blog

Kép: ibelmopan2.blogspot.com

Ha valaki tényleg belemerül abba, hogy az interneten szeretne pénzt keresni és hatékonyan nem csak úgy ímmel-ámmal, akkor rá fog jönni hogy egy aktív és hatékony online jelenléthez elengedhetetlen egy blogplatform. Nagyon sok fajta blogrendszer létezik valamelyik fizetős és valamelyik ingyenes.
Aki komolyan gondolja az internetes jelenlétet, akkor az ingyenes dolgokat ki is dobja a fenébe, persze csak, ha pénzt akarsz keresni.Ha rendelkezel egy saját bloggal akkor onnantól csak tartalommal kel megtöltened vigyázva arra, hogy értéket adj az olvasóidnak és a látogatóidnak. Lehet reflexből beajánlanád az üzleted. de ezt ne tedd! Helyette mutasd meg magad, mutasd meg, hogy miért vagy benne az üzletedben, miért kezdted el.
Az emberek nagyon szeretik a történeteket és tudod a sztorik mindig eladnak. 🙂

Nos akkor hajrá és irány sztorizni.

Ha érdekes a keresőoptimalizálás és felszeretnéd vele pörgetni az üzleted, ajánlok egy két hasznos olvasni valót ebben a témában, tényleg szakértőktől, akik nagyon sok hasznos tanácsot osztanak meg az olvasóikkal:

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre – ha teljesen új vagy ebben a témában akkor egy nagyon átfogó és rendszerezett tartalmat fogsz majd olvasni Szilágyi Balázstól
Wikipédia –  keresőoptimalizálás
SEOtools.hu

Legyen célod/céljaid a keresőoptimalizálással

Nagyon jó terv, hogy “Legyünk ott az első helyeken”, de ez nagyon becsapós lehet. Ha nincsen más cél, akkor bizony könnyen beleesel abba a hibába, amibe nagyon sokan beleesnek, hogy agyon optimalizálják a blogjukat, weboldalukat és bár a keresési találatok elején vannak, de ha egy látogató odakattint és  semmi izgalmasat, egyedit és ellenállhatatlant nem fog találni, ami miatt azt mondaná, hogy “Na ez kell nekem!”, akkor gyorsan továbbáll.

 

Oké, de mi lehet a cél? – kérdezheted. Nagyon egyszerű. Ha te hálózatépítő vagy akkor két dolog lebeg a szemed előtt alapvetően. Jelölteket és általuk üzleti partnereket találni és/vagy fogyasztókat hozni az üzletedbe. Nincs ezzel semmi gond, hiszen így leszel produktív és így növekedik a jutalékod is. De.
Ennek megvannak a megfelelő lépései az internet világában. Ha gondod van azzal, hogy kifogysz a névlistából és parancsszóra nem tudsz ismerkedni, akkor neked csak a hidegpiaci jelöltek jöhetnek szóba. Az interneten ezt egy értékesítési tölcsérrel és az azt felépítő automatikus rendszerrel tudod leghatékonyabban elvégezni. Jelölteket pedig azzal tudsz generálni és beleterelni az értékesítési csatornádba, ha értéket adsz a követőidnek. Nagyon jó cél a jelöltgenerálás. Folyamatos névlistabővítés, a legjobb, ha automatikusan működik.
Nem az a lényeg, hogy az első helyeken legyél (persze nagyon jó, ha ott vagy) hanem figyelned kell arra, hogy az olvasóknak és követőknek olyan dolgot adj, amiért élvezet lesz téged követni.
Ez bizony más marketing is. Saját márkaépítés.

“Keresőoptimalizálni”, azért érdemes, mert egy nagyon hasznos módja, hogy megismertesd magad a világgal. De a háttérben mindig ott van valahol az üzleti cél. Ez sohasem gond, nem kell titkolnod, hogy pénz is akarsz keresni az üzleteddel, én sem teszem, de nem a legjobb módszer, ha állandóan csak az üzletet tologatjuk bele emberek arcába 🙂

Milyen célok lehetnek amiket érdemes kitűznöd magad elé a keresőoptimalizálással?

Ha szeretnéd automatikussá tenni a folyamatot és nem csak ücsörögni a géped előtt egész nap, akkor az egyik alaplépés a feliratkozások számának növelése. A feliratkozások tulajdonképpen névlistabővítő lépések. Persze ez nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen megelőzi még egy két fontos lépés, például a tartalommarketing eszközök használata.
Ha ez megvan, akkor egyben az utánkövetést is meg tudod oldani, ami megint csak macerás feladat, hiszen ezt legtöbbször telefonon csinálja a hálózatépítő, de ezt is lehet online email marketing lépésekkel. Egyszerűen arról van szó, hogy beszélgetsz az online névlistádon lévőkkel és további segítséget nyújtasz számukra.

Megint csak egy hasznos eszköz a bizalom építésre. A keresőoptimalizálás abban segít, hogy lehet alacsonyabb listában elfoglalt hellyel is, de több feliratkozód legyen.
Egyszerűbben szólva, ha lentebb is vagy, de a tartalom amit közzétettél az olvasónak/látogatónak szól, akkor több esélyed lesz a nagyobb feliratkozói számra, mintsem ha csak a keresőknek írt tartalommal – az első egy két helyen – de szinte semmi feliratkozás nem történik. Másik jó cél lehet az olvasó táborod bővítése.
Lehet csak odakeveredett az oldaladra valami keresési találat kapcsán, de lehet elkezd böngészni az oldaladon és megtetszik neki amit megosztottál. És máris szereztél egy visszatérő olvasót vagy ha él a feliratkozási lehetőséggel akkor hupsz, máris begyűjtöttél egy aktív követőt. Ezt elsősorban nagyon hatékonyan a Facebook hirdetési rendszerében tudod jól működtetni, de a Google keresési találatai is nagyon-nagyon hatékonyak.

Erre a legjobb eszköz egy üzleti blog amiben szabadon mozoghatsz. És ha ez még össze is van kapcsolva az értékesítési tölcsérrel (amit az üzlettársaim alapból megkapnak) akkor az egész egy szép marketing gép lesz, ami feliratkozókat termel neked. Lehet akár vásárlásra buzdítás is aktívabb kommunikációval is egy kitűzött cél, de ezt inkább a hírlevelezés és az email marketing eszközeidre hagynám. Magát a célt – legyen az bármi is – internetes online marketingben, úgy hívjuk konverzió. Szóval a lényeg, hogy legyen minél jobb a konverziód.

Igen lehetne akár kitűzni azt is célnak, hogy rögtön vásároljanak tőled, vagy legyen valaki az üzlettársad – hiteles üzleteknél új tag belépésénél is eladás történik – de ettől óvva intelek. Elsőként is azért,mert az emberek nem csatlakoznak csak úgy egy üzlethez és teljesen biztos vagyok benne, hogy vásárolni sem úgy vásárolnak, hogy hopp akkor én ezt most megveszem. Az ember az interneten szereti körbejárni a dolgokat. Teljesen egyszerűen azért,  mert könnyebbség pötyögni és kutakodni, ha valami problémára keresek megoldást.
Te is így vagy vele, mert nem hiszem, hogy átmész Marika nénihez kikérni a véleményét minden dologban, ha venni akarsz valamit vagy egy aktuális problémára keresed a megoldást. A többi ember is így működik, ha lehet nem mennek 20 kört csak azért, hogy megtudják a gondjukra a bajukat. És itt lesz számodra barát a keresőoptimalizálás.

A legjobb módja, hogy vásárlókat és elégedett üzlettársakat tudhass az üzletedben, ha problémamegoldóvá válsz és folyamatosan tanácsokat tudsz adni a hozzád feliratkozóknak és annak, aki az értékesítési tölcséredbe belekerült.

Ha tetszett a bejegyzés írj bátran, kérdezz és oszd meg ezt a cikket!

Have any Question or Comment?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. Részletek...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás