Réspiac, ahol te leszel az Úr!


Mi az, ami miatt rengetek hálózatépítő nem keres pénzt az üzletével? A válasz egyszerű. Nem jól kommunikálnak. Sőt még pontosabban, nem azokhoz kommunikálnak, akikhez kellene.

Miért is érdekelne egy szalonnán és pálinkán felnevelkedett embert a táplálékkiegészítők nagyszerű hatása nem?

Az emberek többségét érdekli a kis szarkaláb a szem alatt? Dehogy érdekli. És a MLM pénzkereset? Ha lenne nála péklapát, azzal verne fejbe.

Ez persze nem azt jelenti, hogy senkit sem érdekelhet az üzlet amivel foglalkozol, pusztán csak azt, hogy nem az ismerőseiddel fogsz nagy üzletet kötni.

Ismerd meg a réspiac módszertanát, hisz így fogsz működőképes üzletet felépíteni.

Mi az a réspiac?

 

Induljunk ki abból, hogy mi az a piac.

Nem akarok belemenni a közgazdasági részletekbe, mert ott jószágról meg pénzcseréről van szó. Egyébként nem bonyolult a dolog: a piac minden olyan hely, ahol emberek eladnak dolgokat és emberek megvesznek dolgokat. Lehet ez a hely tényleges vagy akár elvont dolog is (Wikipédia: Piac fogalma)

Ez a kis bevezető kell, hogy megértsd a réspiac fogalmát, mert annyira azért nem könnyű leírni és pláne nem dolgozni egy réspiacon, mint ahogyan azt elsőnek gondolná az ember.

A réspiac tulajdonképpen egy kicsit szűkebb része a nagy-nagy piacnak, bár maga a név is leírja nem?

 

“Rés-piac”

A szigorú megfogalmazás szerint a

A kifejezés a közgazdaságtanban szűk, jól megcélozható piaci szektort, ún. piaci rést jelent. Olyan speciális piacokat, amelyekre a nagyvállalatok kevésbé, vagy egyáltalán nem fókuszálnak. Mimi.hu

A leírás hellyel közzel elfogadható, de azért én annyival kiegészíteném, hogy egy olyan emberekből álló vásárlói csoport, akik speciális igényekkel rendelkeznek.

Nem felel meg nekik a tömegcikk, amit mindenütt meg lehet venni, nem elégszenek meg az átlagossal, nekik valami más kell.

Ez nem feltétlen a pénzügyi helyzetüktől függ, nem szükségszerűen sznobizmusról beszélünk lehet, hogy  esetleg olyan helyzetben vannak amire a nagycégek nem tudnak megoldást adni.

 

Szóval tömören a réspiac egy olyan vásárlókból álló szűk, tehát nem nagy tömegekből álló csoport, akiknek speciális igényeik vannak, amiket tömegeknek szánt módszerekkel nem lehet elérni.

 Nézz meg néhány példát itt lent:

arrow

 

Példatár +

Táplálékkiegészítők:

Élelmiszeriparon belül jó szűkítés lehet, ha megvizsgálod ki az akinek fontos a  helyes táplálkozás, ki az aki a helyes étkezésben hangsúlyt fektet a megfelelő tápanyagbevitelre. Nézz körül a biotermékek piacán, sok hasznos infót tudsz összeszedni.

Kozmetikai termékek. öregedésgátló, anti aging termékek:

Vizsgáld meg ki az, aki fiatalos külsőre vágyik és ezért erőteljesen tenni is akar. Akár más termékekkel is össze tudod kötni, sőt ezt a gondolati sémát bármire rá tudod húzni, hiszen speciális igények mindig lesznek 😉

Pénzkereseti lehetőség,hálózatépítés:

Vizsgáld meg nagyon részletesen, hogy kinek tudod az üzleti ajánlatodat eladni! Ezt leginkább emberi szempontból közelítsd meg.Nem mindenkinek való a hálózatépítés, légy nagyon körültekintő és alapozd meg, ha valakinek pénzkereseti ajánlatot teszel.

A réspiac jellemzői

A réspiac legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szűk. Nincsen benne nagy konkurenciaharc szóval, ha találtál egy igényt, akkor nagy esélyed van a sikerre, ha kihasználod a lehetőséget.

Kezdetben a potenciális vevőid száma nem túl nagy, de erre is tudsz hatással lenni és bővítheted a későbbiekben magát a piacot is.

Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy csak a gyorsan reagálókat segíti. Ha felismertél egy igényt, akkor arra gyorsan kell válaszolnod különben a konkurenciád leköröz és ő lesz a réspiac meghatározó uralkodója.

Különleges igényekből nincs hiány, annyit találsz amennyit akarsz, így tulajdonképpen mindig lesz piacod és mindig lesz mozgástered.

A réspiac abban különbözik a nagyobb piactól, hogy aktívabb, mint a nagyobb piacok. Már keresik a megoldásokat a problémáikra.

Hogyan válaszd ki a réspiacod?

 

Ez egy érdekes lépés, mert nem te teremted meg vagy választod ki a piacodat. Nem a piacot kell keresgélned (ki az akinek elsózhatod a cuccodat gondolat), hanem a mögöttes, megbújó igényt/igényeket.

A réspiac egy igényt, egy szándékot tükröz. A te feladatod, hogy megkeresed az eddig fel nem fedezett vagy ki nem használt szándékot,szükségletet, ami egy embercsoportban megtalálható.

Ha megvan a szükséglet vagy megteremtetted, akkor erre kell fókuszálnod és erre a szükségletre kell neked megoldást adnod.

Az emberek többsége nem lusta vagy kedvtelen, egyszerűen nem szól senki sem hozzájuk, úgyhogy az motiválná őket. És többségében nem is lehet.

 

Ha motiválsz valakit, aki hülye, az eredmény egy motivált hülye lesz! - Jim Rohn

 

A réspiac viszont eleve motivált, ha nem az akkor soha nem is lesz az.

Mint mondtam a réspiac eleve aktív, tehát mozgásban van egy problémával kapcsolatban. És ha van mozgás, akkor annak van jele is. A célcsoportok és a réspiacok tagjai eleve keresik a megoldásokat a problémáikra.

A SEO vagy keresőoptimalizálás ezért hatalmas eszköz, mert ha megérted a mögöttes szándékot, akkor csak olyan emberekkel kerülsz kapcsolatba, akik keresik a megoldásokat az életükben.

Ere szokás azt mondani, hogy olyan vásárlókat keresel, akik azt keresik, amit te tudsz adni.

Ebben a lépésben segít a kulcsszavak mögöttes jelentéséről írt cikkem illetve a long tail kulcsszavakról szóló cikk. Mindenképpen olvasd el őket, ha a réspiac szándékát akarod feltérképezni.

 

Tiéd ez az Ingyenes Ebook, amiből megtudhatod azt a Kétlépéses módszert, nemcsak, hogy sikeres lesz az üzleted, hanem egyenest bankot robbantasz vele, mindezt úgy, hogy nem kell hallgatnod az állandó visszautasításokat!

 

 

Mire vársz, kattints a képre és a Tiéd az Ebook!

paperbackstack_1024x1024

 

Mit kell tenned ha megtaláltad a réspiacodat?

(Innentől beszélünk Niche markeringről, azaz réspiaci marketing lépésekről)

 

Nagyon fontos, hogy innentől kezdődik a munka. Kezdj el beszélni a célpiacoddal lépj velük kapcsolatba. Erre a legjobb módszer a közösségi média. Minél több közösségi eszközön találkoznak veled annál érdekesebb leszel számukra, hiszen az orruk előtt leszel, nem tudnak megkerülni.

A jelenlegi helyzet soha sem állandó, a piac folyamatosan változik, tehát neked is ezt kell csinálnod. A dolog kulcsa a következő:

 

  1. Mindig figyeld az igényeket! Ezek is változnak, néha elég gyorsan vagy akár ciklikus is lehet.
  2. Adj értéket, segítséget, még ingyen is.
  3. Ha nem tudod mit akarnak, Kérdezd meg őket mi a problémájuk, panaszkodásra mindig van idő, ez pedig jó alkalom, hogy felfedezd a mögöttes eddig rejtett igényeket.
  4. Ha betörtél a piacra, akkor el kell kezdened tágítanod a piacot, nevelned, fejlesztened kell. Mozgásban kell tartanod. Ez azért lesz jó, mert egyre nagyobb területen lesz szakértői státuszod, növekedni fog a potenciális vásárlóid köre és piacvezető leszel az adott területen.

 

Hogyan és legfőképp hol érheted el a réspiacod szereplőit?

Elsőnek kezdjük a hogyan-al.

A réspiac jellegéből adott, hogy össze vissza magyarázni. Célzottan kell kommunikálni, főleg online, számítógépes környezetben, mert csak egy klikk választ el attól, hogy valaki a legjobb vevőd és/vagy üzlettársad legyen vagy egy beesett érdeklődő, aki az első 8 másodperc tört része alatt eldönti, hogy nem te vagy az ő embere.

Szóval célzott kommunikáció, nincs rizsázás.

réspiac célzás

Üzlet szempontjából eladni akarsz a réspiac tagjainak, de ez nem fog az lépésnél megtörténni. Van rá példa, hogy azonnal vásárolnak, de ez tényleg nagyon ritka, még akkor is ha minden klappol a kommunikációdban.

A értékesítési csatorna megléte alapkövetelmény, akár online akár offline dolgozol. Online könnyebb a dolgod, rengeteg hatástöbbszöröző eszköz áll a rendelkezésedre.

Az értékesítési tölcsér cikk segít, hogy megértsd ezt a lépést.

Tulajdonképpen az első találkozás akár blogon, akár elkapó oldalon vagy bárhol máshol fontos lépés. találj módot, hogy kapcsolatban maradhass az érdeklődővel.

A következő lépés ugye a jól ismert utánkövetés, amit egyre nehezebben fogsz tudni megoldani offline módszerekkel. Ha megvan az érdeklődőd emailcíme, neve, akkor ez könnyebben fog menni online felületen. Lényegesen könnyebben. Főleg azért, mert nem mindenki akar azonnal vásárolni.

Ez első randin sem szokás házassági ajánlattal indítani nem?

A ritmus rád van bízva és érezni fogod, hogy mire figyel és reagál a célcsoportod.

Elindulhatsz a szakértői státusz erősítés irányába, szakmai vagy személyes márkanevet is építhetsz, ha akarsz.

 

És a hol éred el a réspiacot?

Az ember közösségre vágyik. Erre jó eszköz a közösségi média. A réspiac pedig alapvetően ugye már keresőfázisban van tehát, minden alkalmat megragad arra, hogy megoldásokat találjon a felmerült problémáira.

A közösségi oldalak nagyon jó eszközök, ahol célzottan tudsz kommunikálni és az üzleted minden részét erősítheted. Erről bővebben a közösségi médiáról szóló cikkben tudsz továbbolvasni.

Egy másik nagyon jó terület a Google és a keresőoptimalizálás témaköre.

Mire is jó ez? 

A Google alapvetően olyan oldalakat hoz fel és ad az illető szeme elé, ami egy kulcsszóval kapcsolatban a legrelevánsabb. magyarán arról, szól a találat amire a személy rá keresett.

Te miért keresel a Google-ben?

Ha erre a kérdésre választ tudsz adni akkor rá fogsz jönni, hogy a réspiac is ezért használja a Google-t.

Derítsd fel, kutasd ki mire keres a te réspiacod és mire kell neked is odafigyelned.

Három cikk ebben fog Neked segíteni:

 

Miért hasznosak a kulcsszavak?

Kulcsszókeresés hatékonyan!

Mik is azok a hosszú farkú kulcsszavak

 

Persze ezek javaslatok, hiszen a célközönség és a réspiac fogja megmutatni hol kell jelen lenned.

Ezért fontos, hogy nagyon meg kell ismerned a réspiacodat!

 

Tetszett a cikk lenne kérdésed. Írd le hozzászólásoknál és válaszolok rá!

Oszd meg a Facebook-on és a G+ oldaladon, hogy az üzlettársaid se maradjanak le erről az infóról!

Have any Question or Comment?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. Részletek...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás