Tartalommarketing- a vevőszerzés új eszköze


Tartalommarketing – az meg mi a csuda?

Nos, ez egy igazán érdekes és mindenképpen fontos része az online világnak. Egy modern hálózatépítőnek vagy egy hétköznapi vállalkozásnak is igenis kell vele foglalkozni, ha szeretne érdeklődőket és későbbi vevőket az üzletébe. Gondolom ezért olvasod te is, ezt a cikket?

Meg akarod tudni, hogy  hogyan lehet az interneten hatékony módszerekkel, minél gyorsabban és hatékonyabban érdeklődőket, vásárlókat, üzleti partnereket szerezni.

A legjobb helyen jársz ezt garantálom, ha megakarod tanulni a kezdőlépéseket, főleg,ha hálózatépítőként olvasod ezt a cikket.

Na akkor ugorjunk is bele.

Vissza az iskolapadba és irány a bemagolható definíció

Na kérem, itt vagyunk meglőve. Illetve annyira nem is, de az biztos, hogy nincs kialakult, egységes totálisan és végérvényesen mindenki által elfogadható definíció a tartalommarketing leírására. Persze maga a szó elég beszédes és ha az ember használja egy kicsit a józan-paraszti eszét, akkor kitudja sakkozni, hogy miről is lehet szó, bár meg kell jegyezzem, hogy a lényeg itt is a részletekben rejlik.

Ez a marketing módszer nem most alakult ki, és legfőképp nem az internethez kapcsolható elsősorban, habár való igaz, hogy mint csatorna a tartalommarketing számára az internet nagy teret adott, és ad a mai napig.

Ha mindenképpen le kellene írnunk egy definíciót, akkor az ez lenne:

 

Olyan marketing technika, amely a célcsoportszámára készített hasznos (értékkel és jelentőséggel bíró) tartalom terjesztésével hatni kíván annak viselkedésére, úgy, hogy minden érintett fél jól járjon.

Forrás: Tartalommarketing.hu

 

Ez így elég nyakatekerten hangozhat, főleg a “minden érintett fél jól járjon” rész. Na, de ez bontsuk ki egy kicsit.

Alapvetően két nagyon fontos ismérve van:

  1. A célcsoport számára legyen hasznos
  2. Valamiképp hasson az olvasóra érzelmileg!

Marketing szempontból itt nyer értelemet a vásárlásra való ösztönzés kifejezés, hiszen a content marketing – ahogy az angolban megtaláljuk – a legnagyszerűbb eszköz a bizalomkeltésre a jövőbeli vásárlást tekintve.

Mivel célzott tevékenység, ezért nem mindenkinek lesz hasznos az információ, de tudjuk, hogy az interneten végzett marketing tevékenységeknek nem is kell mindenkinek szólni. Szóval a kulcsszó a célzott információ átadás. 

A helyes írásmód az egybeírt forma tehát nem tartalom marketing, és ha angol nyelvű oldalakon is barangolsz akkor content marketing formában fogod megtalálni. Nagyon hasznos cikkek és kialakult módszertanok vannak az angol nyelvterületen erre a marketing módszerre, nem is csoda hiszen rettentő hatékony.

 

Tartalommarketing – a régi szép idők és az újak

 

Tartalommarketing
Tartalommarketing- az időtlen minőség

Kép: https://www.business2community.com

Mint már mondtam, a tartalommarketing nem köthető elsősorban az online világhoz és legfőképp nem a XXI. századhoz. Régebb óta létezik és mindig az volt a jellemzője, hogy egy adott problémára vagy problémakörre nyújtott tanácsot, megoldási lehetőségeket.

A kezdetek az 1800-as évek vége felé tehető, amikor a világ minden ember számára nagyon erőteljesen kinyílt. A forradalmak kora leáldozott és a világot sok technológiai változás járta át. Az emberek kíváncsiak lettek a körülüttök lévő világra és sok máig fennálló cég akkor alakult meg. Rájöttek, hogy bizony ha több érdeklődőt és vásárlót szeretnének olyan problémákban is kell segíteni az embereknek ,amit lehet ő maguk sem fogalmaztak meg.

Nagyszerű példa erre a Michelin-kalauz. Ez tulajdonképpen egy turista kalauz volt azoknak, akik beakarták járni a legfontosabb részeket a világon. Persze nem volt világméretű – kezdetben – de szépen kinőtte magát, hiszen ma már csillagokkal értékelnek.

Persze ez egy nagyszerű vállalkozásfejlesztési és vevőszerzési módszer volt, hiszen ha az emberek többet utaznak, akkor ahhoz szükségük van autóra és hozzá autógumira is.

Okos húzás volt és bevált. De van egy sanda gyanúm, hogy a Michelin-testvérek nem gondolták volna, hogy részesei lesznek a “tartalommarketing” születésének. Vagy lehet, hogy mégis?

 

…a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is.

(Guide Michelin 1900.)

 

Innentől elindult a tényleges, célzott tartalom készítés. A világ egyre gyorsabb lett és egyre fontosabbá vált, hogy az emberek a rengeteg információ és ismeretanyagban ne vesszek el, kellettek az iránymutatók, amik egy kicsit segítettek a felgyorsult világban. Az internet ezen nemcsak, hogy erősített, hanem sokkalta hatékonyabb formában sikerült eljuttatni a keresett információt a keresgélőknek. Tá-tááám és megszületettek a kereső motorok, mint például a Google vagy a Bing és a Yahoo.

Ha egy kicsit kakarom sarkítani – és lehet nem állnék messze az igazságtól – a tartalommarketing okozta kényszer szülte a milliárd dollárokat hozó Google vállalatot is. 🙂

 

Content marketing újjászületése

A content marketing mindig is a vállalkozások eszköze volt, ami az internet elterjedésével szorosan összekapcsolódott az education marketing eszközeivel. Ez a blog is ezt a célt hivatott szolgálni. 😉

A felgyorsult világ persze sok más módszertant is előhozott a marketing eszköztárból és bizony ez a fajta vásárlás ösztönzési módszer egy kicsit háttérbe szorult. Szerencsére a világháló egyszer jobb módszerekkel finomodik, és csak az értékes tartalmak kerülnek az emberek szeme elé. Tökéletes példa erre a Google algoritmus fejlesztései. Az internetes világ bizony eléggé határozott irányt vett, az egyik legfontosabb kulcsszó felé ami nem más mint a MINŐSÉG!

Az emberek a problémáikra keresik a megoldásokat és a legnagyszerűbb eszközöket a tartalomszolgáltatók adják.

Az agresszív marketing módszereket felváltja a márkázott tartalom szolgáltatás (branded content) és a különféle csatolt egyedi tartalmak.

Én személy szerint örülök ennek, mert így a világháló kitisztul, és a fogyasztók (akik hasznos dolgokat keresnek a problémáikra) megtalálják a számukra legmegfelelőbb tartalmat.

 

Mik a legfontosabb tulajdonságai a hasznos tartalomnak?

Célzott tartalom

Nem csak úgy bele a világba írogatunk és közlünk információkat, hanem egy jól lehatárolt célcsoportnak. Ehhez mindenképpen fontos tulajdonság, hogy az ő igényeiknek kell megfelelni.

A tartalom értékkel bír

Ahhoz, hogy a célcsoport elfogadja az információt, nagyon fontos hogy nekik kell szólnia. Magyarán az ő problémáikra kell, hogy választ adjon. Ha egy hálózatos üzletben vagy benne akkor fontos, hogy csatlakozzanak hozzád, de ezt legjobban úgy érheted el, ha bizalmat építesz fel bennük feléd irányulva. Ehhez pedig meg kell értened őket, az ő nyelvükön kell beszélned.  Ha ismered a problémáikat, akkor meg tudod keresni a megoldást is rájuk.

Hasson a viselkedésre

El kell érned, hogy bizalom épüljön ki közted és a célcsoportod között. Te is sokkalta biztosabban kérsz egy ismerős vagy egy bizalommal bíró embertől tanácsot egy gondodban, mint sem egy vadidegentől, akit életedben akkor láttál elsőnek és zagyvál össze vissza. Ezt nagyon jól tudod mérni is akár. Ez úgy hívjuk hogy Call to Action azaz akcióra hívás, ami annyit takar, hogy kérd meg a látogatódat, hogy csináljon valamit (iratkozzon fel a hírleveleidre vagy írjon hozzászólást, esetleg ossza meg a bejegyzésedet stb.)

Káposzta és a kecske esete

A hétköznapi marketing módszerekkel – és legtöbbször az offline hálózatépítésre igencsak jellemző – ,mint például a tukmálás, a tartalommarketing egyáltalán nincs rokonságban. Soha semmit sem erőltet, legfőképp nem a vásárlást –  mert intelligens emberként látja a látogatót – így az érdeklődő azt érezheti, hogy kapott valamit amiért cserébe mondjuk a jövőben bátrabban tér majd vissza vásárolni hozzánk. A leendő vásárló nem érzi úgy, hogy lelki erőszakot tettek rajta azáltal, hogy elolvasott vagy megszerezett egy információs csomagot, ami az aktuális problémájában segíthet.

Ő is jól járt és mi is ha sikerült kapcsolatot építeni. Erre nagyszerű eszköz a hírlevél feliratkozás, hiszen ingyenesen tovább tudunk információkat adni a látogatónak és a belénk vetett bizalmi státuszát erősíthetjük. Hálózatépítőknek kincset ér ez az eszköz, hiszen amellett, hogy a folyamatos névlista bővítés nagy akadály, ezzel az eszközrendszerrel és módszertannal folyamatos vevőket szerezhetünk a rettegett hideg-piacról 🙂

 

Tartalommarketing és a hálózatépítés új szintre emelése

A régi, mondjuk úgy offline módszerekkel kapcsolatban sokkal több negatívum, mintsem pozitívum tapasztalható a külvilágban. Betudható ez nagyon sok mindennek, de leginkább annak, hogy a fókusz a régi iskola módszereiben arra irányultak, hogy milyen jó a termék, a cég, a kompenzációs terv, a csapat, viszont a tartalommarketinggel ezt képes vagy az emberek közelébe hozni, úgy hogy meg is értsék.

Hiszen mennyi esélye van annak, hogy valaki az első hallásra átlássa a (példa kedvéért) mátrix típusú kompenzációs tervet?

A tartalommarketing eszközeivel elsősorban a réspiacodra és a célközönségre kell fókuszálnod.

A minőségi tartalom az ami legyőzi az érdeklődőkben a kifogásokat, és hozzád már úgy fognak eltalálni, hogy csak olyan kérdéseik lesznek, amivel kapcsolatban őszintén és nem idegeskedve kifogáskezelő hadjáratot indítva kell belemenned. Sőt szinte semmilyen kifogást nem kell kezelned.

Építsd a saját márkaneved annak érdekében, hogy célközönséged elméjében hasznos tanácsadóként és segítőszándékú emberként lépj elő, aki mellesleg hálózatépítéssel is foglalkozik, amivel emberek életében tud erős változást létrehozni, mind emberi mind anyagi szempontokból.

A tartalommarketing egy nagyon speciális publikálási műfaj. A világhálón a bloggerek és az erre szakosodott céget azok, akik szövegírási képességekkel rendelkezve tudnak nagyon hatékonyan használni egy olyan eszközrendszert, amit minden ember meg tud tanulni, legfőképp a hálózatépítők.

 

Hálózatépítési és a vásárlásra ösztönző tartalmak eszközei a XXI. században

Tartalommarketing és a blogolás
A blog az elsőszámú fegyver a tartalommarketingben

Kép: https://www.genderacrossborders.com

 

Ha egy hálózatos üzletet online folyamtokban is szeretnél erősíteni, akkor mindenképpen szükséged lesz egy blogrendszerre.

Az online marketing eszközök egyik legfontosabb alapeszköze egy blog. Ez lesz a te személyes médiabirodalmad és a szócsöved, amivel brutális eredményeket érhetsz el.

Lesz helye a gondolataidnak, a véleményednek és hatékony módon tudod majd reklámozni és promotálni a hálózatos üzletedet vagy a vállalkozásodat.

 

A következő a megfelelő tudásanyag megszerzése.

Ez bizony sokszor időbe telik. Nem akarlak áltatni a tartalommarketing és vele együtt az online marketing hatékony eszközeinek használatát illik megtanulni, hiszen rengeteg potenciális lehetőséged van az online világban az üzleted fellendítésére.

A keresőoptimalizálás egy nagyon szuper és bizonyos szinten ingyenes eszközrendszer lehet neked is, ahhoz hogy vevőket és érdeklődőket vonz az üzleted megismertetéséhez.

Közösségi ember születik!

Ha esetleg nem nagyon voltál barátja a közösségi portáloknak,  oldalaknak akkor most ideje lesz belekóstolni, mert a tömegek viszont az interneten és a közösségi oldakon vannak jelen. Teszik ezt azért, mert a hétköznapokban legtöbbször csak ezt az utat tudják ingyenesen elérni, ha szórakozni akarnak vagy csak kikapcsolni a hétköznapok monoton ritmusából. Ha fent vagy mondjuk a Facebook-on akkor legyen az első dolgod – ha az üzletedet akarod promotálni – egy Facebook üzleti oldal létrehozása.

Ezzel nem csak hatékonyan hanem minőségi módon is tudsz az emberek szeme elé kerülni.

A sikeres Facebook oldal menedzseléséhez itt találsz hasznos információkat egyenesen Amerikából Laurence Tam tollából, aki egy elég sikeres top blogger a tengerentúlon.

Végezetül, ha szeretnél egy két hasznos külföldi mintát is akkor erre a célra hatalmas mennyiségű tudásanyag áll rendelkezésre az angol nyelv területeken.

Mazsolázgatásnak itt találsz párat:

Mi a tartalommarketing? 

A minőségi tartalommarketing alapjai

Tartalommarketing üzletépítőknek hatékonyan

A content marketing története

Have any Question or Comment?

One comment on “Tartalommarketing- a vevőszerzés új eszköze

Dr. Hajdú Noémi

Nagyon jó cikk, gratulálok!
Meg szabad kérdezni, hogy melyik évben írtad? Szeretnék rá hivatkozni egy offline cikkben.

Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. Részletek...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás